Pages

Sunday, 7 December 2014

Burger Ulam Raja

As salam....

Makanan utk football night...burger dgn ulam raja, hirisan tomato n bawang holland...mayonis, sos cili n sos tomato....sayangnya cuma ulam raja saja product dari kebun sendiri...

 Rasa ulam raja yg agak 'spicy' memang sesuai utk makanan macam ni....

Burger bermisai? Hehe....
 Yummy....

Alhamdulillah...





Monday, 24 November 2014

Ulam Raja Wrap

Assalammualaikum....semoga hari ini kita semua ceria dan penuh semangat...no monday morning blues ye...
Pengakuan : makngah bukan penggemar ulam raja! Tanam saja, tapi tak berapa suka nak makan..kalau ayahngah makan ulam raja, makngah tumpang-tumpang begitu saja....tapi.....sekarang makngah suka makan ulam raja...hehe...cara yang beginilah...
Idea ni ayahngah yang bagi...nak makan tortilla, tapi makngah kata timun, carrot atau salad tak ada...ayahngah kata ulam raja kan banyak...

yang seketul tu kebab ..bawah ulam sapu mayonis dulu...atasnya tabur sos cili je...
Ulam raja tak payah potong...biar je macam tu, jadi tak le terburai time menggulung dan makannya...letak lah apa-apa sos atau filling yang kita suka...amboii...memang sedap...makngah ingat kalau bagi kat budak-budak pun mesti diaorang suka....


begini la lebih kurang rupanya bila dah gulung....tunggu ngap je...

Sunday, 23 November 2014

Si Kantin

Assalammualaikum....semoga semua sihat sejahtera sentiasa...

Memperkenalkan haiwan kesayangan baru dalam keluarga kami sejak lebih dua minggu lepas...shorthair kitten yang ayahngah jumpa kat tempat kerja, dinamakan Kantin, yang rasanya korang boleh agak kenapa namanya macam tu...hehe...


Kitten betina ni makngah agak masa mula-mula jaga tu tak lebih dari empat minggu umurnya...sekarang sudah mula belajar makan solid food walaupun masih minum susu botol dan dibantu pembuangan najisnya...

Memang sangat seronok melihat perkembangannya...dalam pada Kantin menumpang kehidupannya dengan kami...kami juga menumpang kegembiraan yg dibawanya bersama...Alhamdulillah.

Thursday, 6 November 2014

Kalimah yang disukai Allah


Perkongsian dari apa yang makngah dapat hari ini...


Image :  cuteislam.blogspot.com


Rasulullah Saw bersabda : “Dua kalimat yang ringan diucapkan lidah, berat dalam timbangan, dan disukai oleh (Allah) Yang Maha Pengasih, yaitu kalimat subhanallah wabihamdihi, subhanallahil ‘Azhim (Mahasuci Allah dan segala puji bagi-Nya, Mahasuci Allah Yang Maha Agung).” 
(HR Bukhari 7/168 dan Muslim 4/2072)

Thursday, 16 October 2014

Buah Bunga Tongkeng

Makngah pernah tengok ada blogger tayang buah bunga tongkeng...tak pernah tengok sebelum ni. Dalam pada tu, tertanya juga kenapa pokok bunga tongkeng makngah dok berbunga saja...bila nak jadi buah ni...sampai nak kutip bunga pun jadi berkira2.




Alhamdulillah, sekarang ni ada juga rezeki makngah nak tengok n belek buah tongkeng ni...hari2 belek..tunggu masak...nak tengok pulak dalamnya macam mana, rupa bijinya bagaimana...entah bilalah nak masak ni....sabar je lah...tungguuuuu.....






Wednesday, 15 October 2014

Ketupat Palas Goreng


Inilah menu favourite makngah...baki ketupat palas 'dibogelkan' dan digoreng garing...makan pulak time panas2...luarnya ranggup, dalamnya lembut...naik rasa lemak pulut tu...tak payah cicah, sedap dimakan begitu saja..hehe

Saturday, 13 September 2014

Cara Menghapuskan Kepinding / stinky bugs

Kalau korang tengok ada pokok2 yang ada bahagian2 daunnya layu atau kekuningan, antara penyebabnya ialah kepinding.
Cara yang makngah guna ni berkesan untuk bunuh perosak ni, kos pun murah tapi kena kerja sikit la.



Melepak sambil mengeteh....
Mama kepinding dan telornya...

Yang dah lemas dalam air sabun

Kebiasaannya kepinding ni suka lepak beramai-ramai. Bancuh air sabun dalam bekas yang agak besar sikit, macam besen. Tadah besen kat bawah tempat lepak tu, goyang-goyangkan bahagian pokok tu, biar kepinding tu jatuh dalam air sabun dan lemas. Selesai...tapi kaedah ni kenalah ulang2 n kenalah selalu belek2 pokok kat taman tu. Telor kepinding pulak makngah buang dalam air tu jugak.



Yang ini bukan kepinding tapi penyibuk...haha

Saturday, 30 August 2014

Sabtu yang sibuk

Hari ni ramai orang yg naik pelamin...kami dapat empat undangan...semuanya pergi cuma bila sampai rumah ke empat, makngah dok dalam kereta je dengan MIL, perut dah sendat dan tak larat nak naik bukit rumah kenduri.
Tengahari, hujan turun sekejap renyai, sekejap lebat, ada masa pause sampai lah ke malam....sempat juga lepas asar tadi makngah ubah pokok dari bekas semai ke pot yang lebih besar...gambar? Payah lah sikit...makngah ni tak ada disiplin bab gambar ni, dapat settle keja pun bersyukur sangat....hehe
Malam, sempat meneman ayngah 'mengeteh' sambil2 dok tinjau rumah MIL yang lama terbiar dan sempat jugak makngah kerat ranting pokok bunga sundal malam untuk ditanam di rumah. Banyak lagi yang nak diambil tapi gelap sangat...nanti kena pergi time siang, sebab ada nampak buah belimbing buluh dan kelapa pandan.
Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan negara yang ke 57...

Friday, 1 August 2014

Hasrat tak tertunai lagi...

Hasrat semalam untuk berkebun tak kesampaian...paginya ada orang potong rumput keliling rumah...makngah  sibuk 'bersilat' di dapur sebab jangka ipar akan balik beraya tengahari nanti. Ketupat segera dah rebus semalam, pagi cuma buat sambal kacang dan sate goreng saja...
Dah rezeki, selepas ipar, ayah saudara pula datang beraya..malamnya pula budak-budak sekolah pulak datang...Alhamdulillah habis juadah hari ni...ayngah pun tersenyum gembira tengok kuih-kuih raya yang diborongnya dah sold out.
Pagi ni pun masih tak sempat keluar dari rumah lagi, dok berpusing-pusing dalam rumah buat kerja...tengoklah nanti, kalau tetamu tak de, kenalah meWAJIBkan diri berkebun, InsyaAllah....hehe

Wednesday, 30 July 2014

Hujan Rahmat

Alhamdulillah...hujan turun di hari ni dari lewat tengahari sampai sekarang (lewat petang)...rasanya cukup untuk membasahkan semula tanah di sekeliling umah yang selama ini dah merekah kerana cuaca panas. Cadangnya esok nak alihkan anak terung dan lada ke tanah...InsyaAllah.

Tuesday, 15 July 2014

Sambal Kering Ikan Masin ala Jawa

Mngah (makngah/saya la tu...) jarang masak untuk berbuka...sebab berbuka kat luar je...ayngah (ayahngah/ suami saya) memang suka bawa makan2 kat luar, supaya tak boring katanya, lagipun kesian tengok mngah dah pancit menjelang ke petang penat kerja. Jadi cuma sediakan makanan untuk sahur je la..selalunya simple je.
Petang tadi, sepupu ayngah bagi gulai pucuk ubi, tapi sebab makan kat luar, simpan untuk sahur jawabnya. Untuk kawankan lauk tu, mngah cadang nak goreng ikan masin  dengan bawang je, tapi tiba2...teringat masa blog walking ada jumpa post pasal sambal jawa. Memang favourite mngah tu, tapi tempe tak de, fucuk pun tak de...masak je la guna apa yang ada kat dapur la. Tapi resepi yang mngah guna ni diajar oleh kawan mngah org Jawa...seperti biasa mesti ada tempe, kentang, suhun,  fucuk, lada besar, kicap..dan rencahnya sama ada perut lembu atau hati ayam goreng..barulah mengancam.


Sambal Kering Ikan Masin

Ikan kering - potong kecil dan goreng garing
Kentang - potong kecil dan goreng garing
Bawang besar dan lada besar - hiris
Bawang putih dan cili api ditumbuk
Kicap manis
Air asam jawa
Garam
Minyak masak

- panaskan minyak, tumis bawang besar dan lada besar sampai layu
- masukkan bahan tumbuk, kacau sampai agak garing
- masuk kicap manis, biar sekejap
- masuk air asam jawa
- bila kuah agak kering, masukkan bahan yang digoreng tadi, gaul sebati
- perasakan , angkat dan hidang

Berapa banyak bahan2 nak guna tu, agak2 la sendiri ye...tapi kalau nak sedap, gunalah bahan2 sambal Jawa yang standard...dalam pada tu, lauk ni 'hot' jugak time sahur tadi...Alhamdulillah.

Sunday, 13 July 2014

Melampau....

Salam Ramadhan semua...

Apa yg melampau? Saya lah tu...BERTAHUN TAK POST APA2 KAT BLOG NI!!!!! Walaupun boleh kata hari2 online, dok berblog walking sana sini, tapi blog sendiri TANDUSSSS...malu weh...

Sepanjang tahun2 yg 'terlepas' tu, byk benda yg berubah...saya dah tak ambil tempahan cupcake n apam polkadot dah...tapi masih aktif ambil tempahan buat bunga telor stoking... buat bunga telor memang leceh tapi boleh buat beransur2....nanti bila senang, saya jangka selepas ramadhan, saya akan upload design bunga telor n harganya sekali....

Homestay masih on, Alhamdulillah...tahun ni cadangnya ada penambahbaikan kat homestay Seri Kenanga 1... Oh...Seri Kenanga 2 dah upgrade, jadi harganya tambah sikit, RM 180 sehari...

Masih aktif n minat sangat berkebun, walaupun banyak sangat semaian yg kecundang...dugaan....jadi secara jujurnya saya ni walaupun dah bertahun2 menanam, tapi masih 'budak tadika' lagi..

Oppss...sampai sini dulu...panjang umur kita jumpa lagi..doakan hati saya 'bulat' untuk terus menghidupkan blog ini sebagai satu assignment khas untuk diri saya.