Pages

Wednesday, 30 July 2014

Hujan Rahmat

Alhamdulillah...hujan turun di hari ni dari lewat tengahari sampai sekarang (lewat petang)...rasanya cukup untuk membasahkan semula tanah di sekeliling umah yang selama ini dah merekah kerana cuaca panas. Cadangnya esok nak alihkan anak terung dan lada ke tanah...InsyaAllah.

Tuesday, 15 July 2014

Sambal Kering Ikan Masin ala Jawa

Mngah (makngah/saya la tu...) jarang masak untuk berbuka...sebab berbuka kat luar je...ayngah (ayahngah/ suami saya) memang suka bawa makan2 kat luar, supaya tak boring katanya, lagipun kesian tengok mngah dah pancit menjelang ke petang penat kerja. Jadi cuma sediakan makanan untuk sahur je la..selalunya simple je.
Petang tadi, sepupu ayngah bagi gulai pucuk ubi, tapi sebab makan kat luar, simpan untuk sahur jawabnya. Untuk kawankan lauk tu, mngah cadang nak goreng ikan masin  dengan bawang je, tapi tiba2...teringat masa blog walking ada jumpa post pasal sambal jawa. Memang favourite mngah tu, tapi tempe tak de, fucuk pun tak de...masak je la guna apa yang ada kat dapur la. Tapi resepi yang mngah guna ni diajar oleh kawan mngah org Jawa...seperti biasa mesti ada tempe, kentang, suhun,  fucuk, lada besar, kicap..dan rencahnya sama ada perut lembu atau hati ayam goreng..barulah mengancam.


Sambal Kering Ikan Masin

Ikan kering - potong kecil dan goreng garing
Kentang - potong kecil dan goreng garing
Bawang besar dan lada besar - hiris
Bawang putih dan cili api ditumbuk
Kicap manis
Air asam jawa
Garam
Minyak masak

- panaskan minyak, tumis bawang besar dan lada besar sampai layu
- masukkan bahan tumbuk, kacau sampai agak garing
- masuk kicap manis, biar sekejap
- masuk air asam jawa
- bila kuah agak kering, masukkan bahan yang digoreng tadi, gaul sebati
- perasakan , angkat dan hidang

Berapa banyak bahan2 nak guna tu, agak2 la sendiri ye...tapi kalau nak sedap, gunalah bahan2 sambal Jawa yang standard...dalam pada tu, lauk ni 'hot' jugak time sahur tadi...Alhamdulillah.

Sunday, 13 July 2014

Melampau....

Salam Ramadhan semua...

Apa yg melampau? Saya lah tu...BERTAHUN TAK POST APA2 KAT BLOG NI!!!!! Walaupun boleh kata hari2 online, dok berblog walking sana sini, tapi blog sendiri TANDUSSSS...malu weh...

Sepanjang tahun2 yg 'terlepas' tu, byk benda yg berubah...saya dah tak ambil tempahan cupcake n apam polkadot dah...tapi masih aktif ambil tempahan buat bunga telor stoking... buat bunga telor memang leceh tapi boleh buat beransur2....nanti bila senang, saya jangka selepas ramadhan, saya akan upload design bunga telor n harganya sekali....

Homestay masih on, Alhamdulillah...tahun ni cadangnya ada penambahbaikan kat homestay Seri Kenanga 1... Oh...Seri Kenanga 2 dah upgrade, jadi harganya tambah sikit, RM 180 sehari...

Masih aktif n minat sangat berkebun, walaupun banyak sangat semaian yg kecundang...dugaan....jadi secara jujurnya saya ni walaupun dah bertahun2 menanam, tapi masih 'budak tadika' lagi..

Oppss...sampai sini dulu...panjang umur kita jumpa lagi..doakan hati saya 'bulat' untuk terus menghidupkan blog ini sebagai satu assignment khas untuk diri saya.