Pages

Saturday, 21 August 2010

Bakti disemai Bukti dituai

Berbakti kepada tanah, adalah pulangannya... kalau tak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya... kalau tak tanam sendiri, nak sayur kena la beli, hehe...

Bendi (Abelmoschus esculentus) ni suami yg tanam...cemburu saya...mana tidaknya, benih bendi yg 'main campak' je bukan main subur lagi, tak bersiram2 pun...tapi bendi yg beria saya semai, siram dan baja kurus macam lidi, hidup segan mati pun tak mau, last2, yg saya punya tu saya cabut je... sekarang ni, hampir setiap hari dok mengutip hasil, setiap kali dapatlah untuk sekali makan...o.k lah kan, tak payah membeli...




Benih kacang panjang (Vigna sesquipedalis) ni mak Raub yang kasi, sekarang pun dah start merasa hasilnya...


Roselle (Hibiscus sabdariffa) yang mak Bentong kasi ni baru berbunga...tapi nampak gayanya, bila dah start production nanti, puaslah minum air roselle...

Yang ini tidak ditanam sama sekali, malah 'musuh' ketat pulak...pokok kemahang ni cepat benar membiaknya...sayang...saya memang tak tahan makan kemahang, gatal...walau macamana pun cara masaknya dan walaupun orang lain kata o.k , saya tetap tak tahan...

2 comments:

  1. Wah macam macam ada senang tak perlu keluar ke pasar.
    Macam mana nak hantar email ya.
    Hope to learn your email address.

    ReplyDelete
  2. Dah setahun baru nak chek email...sorry lah Diana. Sekarang sudah lain kebun tu...kawasan kemahang dah clear, n keliling rumah penuh serai hasil cucuk tanam MIL. seritujuh@gmail.com

    ReplyDelete