Pages

Monday, 16 March 2015

Bubur Nasi

As salam...
 Tengah2 kepanasan siang hari tadi...tetiba makngah teringin nak makan bubur nasi...Bagus juga, tengah2 malas ni...maklumlah semua main rebus dan guna satu periuk je. Kalau tanak nasi kang, kenalah masak lauk pauk pulak.
Resepinya simple je...rebus beras, bawang putih yg diketuk dan dada ayam seketul...tak ada potong2 dah...seketul-seketullah yg makngah masukkan...dan ramuan dalam bubur nasi yg makngah suka..kacang tanah...bila taruk kacang ni, time makan akan ada tekstur yg berbeza dgn nasi, selain rasa lemak2...
Rebus sampai jadi bubur, baru masukkan sayur2 dan garam...siap! Hajat hati nak buat sambal kicap dan goreng ikan masin..tapi tak sempat dah.... cukup dengan tabur bawang goreng dan minyak bijan sikit...

Habis semangkuk...dan mungkin akan second round jap lagi...hehe

1 comment:

  1. Wah best ni lagi-lagi musim panas dan mudah demam bermain panas.

    ReplyDelete